Report z Gothic Nights

Akce s názvem "Gothic Nights" je společným projektem kapel Alvaréz Peréz, Hrabě X a Jerusalem, které se navzájem pozvaly do svých domovských měst a udělaly zde společnou šňůru. První zastávkou byla Ostrava, domovské město kapely Hrabě X. Tato akce proběhla 16.10. v ostravském klubu Templ na Stodolní ulici.Jak už u našich akcí bývá malým zvykem, i tato začala s drobným zpožděním - avizovaný začátek v 19:00 se posunul asi o půl hodiny. Tento čas osazenstvo klubu strávilo vysedáváním na baru, popíjením alkoholických i nealkoholických nápojů a klábosením o věcech možných i nemožných. Příjemným překvapením bylo, že došlo (na Ostravu) docela velké množství lidí ? odhadem zhruba padesát.

Po onom půlhodinovém zpoždění se na pódiu objevila první kapela - Alvaréz Peréz. Musím předem uvést, že tato kapela hrála spíše k poslechu, než k tanci, což bylo způsobeno rozmístěním stolků přímo pod pódiem, takže víceméně nebylo ani kde tančit. Jak Yyan po první skladbě uvedl mimo mikrofon (takže to slyšelo pouze pár, těsně u pódia sedících), doufal, že se nám dobře sedí. Po několika minutách hraní se ale situace malinko změnila - pár nadšenců se rozhodlo trošku si protáhnout klouby a vytvořilo si vlastní parket za hradbou stolů a židlí, stojících pod pódiem. Musím konstatovat, že nazvučení této kapely bylo (na možnosti malého klubu) téměř perfektní. Kapela zahrála skladby z jejího nového CD Unmasked, ale i ze starších alb. Závěrečnou skladbu Yyan malinko zpestřil tím, že posledních pár zvuků hrál prázdnou lahví od vína na kytaru ležící na pódiu. Toto vystoupení bylo zajímavé i tím, že místo el Polla, který je v současné době "mimo provoz" (a přeju mu brzký návrat na pódia) vystupoval hostující kytarista z kapely Amortez - Jakub "Bigger" Valenta.Ten dával skladbám jiný rozměr a dá se říct obstojně nahrazoval el Pollovy MIDI. Netřeba snad dodávat, že Alvaréz Peréz opouštěli pódium při zaslouženém potlesku a občasných výkřiků dožadujících se přídavku.

Během asi čtvrthodinové pauzy mezi Alvaréz Peréz a Hrabě X se našlo pár nadšenců, kteří se (již příjemně rozdivočení průběhem koncertu) rozhodli udělat pod pódiem více místa a odsunout stoly i židle bokem. To umožnilo, aby se při nástupu ostravských Hrabat před pódium nahrnula skoro polovina přítomných. Je sice škoda, že jejich nadšení opadlo při asi třetí skladbě, nicméně zbylo dostatek lidí, kteří byli ochotni si pořádně zaskákat a zatřepat hlavama. Upřímně musím přiznat, že kapelu Hrabě X jsem na živo slyšel poprvé, byl jsem však příjemně překvapen. Jejich přibližně třičtvrtěhodinový set skladeb byl doplňován výkřiky "Hoblůj!" Yyana z Alvaréz peréz, kterému jedna láhev vína zřejmě nebyla dost.

Při další asi čtvrthodinové pauze, se většina přítomných uchýlila ven na zahrádku baru, aby zchladila hlavy příjemným podzimním deštíkem. Většina z nich se ale na začátek vystoupení poslední kapely, Jerusalem, stihla vrátit včas, a v klubu vypuklo nadšení. Gothic-popový nářez v podání této českobudějovické kapely rozproudil přítomné a místo pod pódiem se okamžitě zaplnilo. Zjevné bylo, že kapela Jerusalem má v Ostravě dost fanoušků, protože mimo výkřiky "Hoblůj!" bylo slyšet i z různých míst, jak přítomní pomáhají zpěvákovi a zpívají společně s ním. Příjemným překvapením bylo zařazení předělávek kapely The Cure - Friday I'm in Love a Boys don't cry, čímž kapela potěšila nejednoho návštěvníka, kteří to odměnili ohromným (za celý večer asi největším) aplausem.

Dojem z celé akce kazilo snad jen to, že mezi jednotlivými kapelami nehrála žádná stylová hudba, ale "diskohity", které jsou v klubu Templ obvykle zvyklí pouštět. Také absence afterparty mně malinko zamrzela, i když po odehrání Jerusalemu zůstalo v klubu ještě dost lidí a nenechali se odradit nestylovou hudbou.

Závěrem nezbývá než připomenout, že akce Gothic Nights pokračuje dne 1.11.2008 v českobudějovickém Marty's clubu a následně 12.11.2008 v brněnském Metro Music Baru. Všem, kteří na tuto akci zavítají přeju, aby se bavili stejně dobře, jako my v Ostravě.

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Tak uvidíme za kolik budou v Brně. Jinak jsem ráda, že se v Ostravě událo něco hodného pozornosti, snad se bude časem dařit víc :-)
Jojo - ostravska sceno - "HOBLŮŮŮJ!" :D
Povedený report, Muzzi:-) <br />Budou fotkyyyy? :-D
byla to dobra akce :-)
dobrý koncert a Jerusalem - jednoduše bomba! Akorát prostorové rozložení Templu je na koncerty trochu na pytel
Fotky od Muzzuga jsem umistil sem: http://galerie.sanctuary.cz/thumbnails-91.html

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.