Rozhovor s Horror Vacui

Italské goth/deathrockové upíry jsme před jejich nedělním koncertem dohnali na vůbec první rozhovor pro česká média. Řeč byla nejen o historii kapely, italské temné scéně, svobodných zednářích a mostech v Londýně, ale i o holkách v kapele, spojení s anarchopunkovou scénou, návratu Impéria, přistěhovalcích a islámu, čím se kdo v kapele živí nebo proč je aktuální vynikající deska "gotičtější" než ta předchozí.


SANCTUARY.CZ: AHOJ KOPPO. MÁM POCIT, ŽE TOHLE BUDE VÁŠ VŮBEC PRVNÍ ROZHOVOR PRO ČESKÁ MÉDIA, TAK CO KDYBYCHOM NA ZAČÁTEK TROCHU PŘEDSTAVILI KAPELU? KDY, KDE A PROČ SE VLASTNĚ ZFORMOVALI HORROR VACUI, PROČ JSTE SI VYBRALI TOHLE JMÉNO, JAKÉ BYLY VLIVY… PROSTĚ HORROR VACUI V KOSTCE…

Koppa: Ahoj a nejdřív ze všeho moc díky za tenhle rozhovor! Ano, tohle je vůbec poprvé, co nám někdo z České republiky dává možnost o sobě trochu pohovořit. Tak jdeme na to: Horror Vacui oficiálně vznikli na začátku roku 2010, ačkoliv některé skladby a myšlenka založení goth/deathrockové kapely byla naživu už nějakých pět let předtím, ještě v dobách, kdy někteří členové kapely žili v Londýně. Po několika změnách v soupisce a řadě zkoušek jsme v prosinci 2010 konečně našli stálou sestavu.

Hlavními vlivy byly (a stále jsou) staré britské gothicrockové kapely jako Bauhaus, The Chameleons, Lords Of The New Church, Screaming Dead, Fields Of the Nephilim, Sisters Of Mercy, The Damned a starý kalifornský deathrock Christian Death, 45 Graves, Mephisto Waltz, Screams For Tina nebo Kommunity FK. Svůj první koncert jsme odehráli v červnu 2011 jako předskok The Estranged a o měsíc později natočili 6 skladeb. Ty jsme nechali vylisovat na 100 kusů CDček, které jsme zadarmo rozdávali kamarádům, které jsme potkávali na cestě během turné Kontatto (další kapela, ve které hrají dva z nás) v létě 2011. A protože na tohle promoCD byly opravdu velmi dobré reakce, rozhodli jsme se vylisovat 200 oficiálních demáčů se stejnými skladbami, ale profesionálnějším přístupem. Tak jsme se dostali do kontaktu se spoustou promotérů, kapel, zinů i vydavatelství a začali díky tomu hodně koncertovat, natáčet a psát další věci. V březnu 2012 jsme během jedné seance ve studiu natočili 12 skladeb, ze kterých vznikly dva nosiče – EP „Can You Still See Reality?” v květnu 2012 a dlouhohrající deska/CD/kazeta “In Darkness You Will Feel Alright” v říjnu 2012.


Horror Vacui - In darkness you will feel alright


Na přelomu roku 2012 a 2013 jsme byli na turné ve Francii a Španělsku s tamní peacepunkovou kapelou Sect (v jejímž středu najdete bývalé členy Belgrado), v září 2013 bylo další turné po Evropě, které jsme zakončili v Praze na mocném temném festivalu The Enemy of The Sun. V březnu 2014 jsme natočili dalších deset skladeb, které pak vyšly v říjnu 2014 na desce „Return Of The Empire”, letos v červnu šla do světa reedice.

V říjnu a listopadu 2014 jsme projeli západní pobřeží USA s peacepunkovými Vivid Sekt z Portlandu (s členy Arctic Flowers a Moral Hex v sestavě), východní pobřeží jsme odehráli sami. No a teď se chystáme vyrazit na další evropské turné.

Současná sestava vypadá takhle:

Koppa: zpěv
Masbucci: kytara
Marziona: kytara
Lara: basa
Aggio: bicí

Nejdřív jsme se jmenovali Blackfriars Bridge, což je most přes Temži v Londýně, kde našli oběšeného muže jménem Calvi. To je důležitá stránka italské historie – příliš dlouhá a komplikovaná na to, abych jí tu popisoval, ale má to co dělat s Vatikánem, mafií, zednáři, tajnými službami a podobně. Jednoho dne, když jsme s Marziou uklízeli dům (bydlíme spolu), jsem jí řekl, že trpí horror vacui syndromem (má totiž zlozvyk sbírat cokoliv, čeho se dotkne) a přišlo nám, že by to bylo super jméno pro kapelu. Částečně i proto, že v Itálii nikdo neuměl vyslovit „Blackfriars Bridge“ (dokonce ani někteří členové kapely), takže jsme se po prvním koncertu Blackfriars Bridge rozhodli definitivně přejmenovat na Horror Vacui. A teď je zábavné vidět, že ten nový název neumí správně vyslovit nikdo na světě – dokonce i v Itálii ho vyslovují se špatným přízvukem.

SANCTUARY.CZ: TAKŽE JSTE MĚLI I JINÉ KAPELY PŘED HORROR VACUI…

Koppa: Ano. Když jsme začínali s Horror Vacui, hrál jsem s kapelami Kontatto (D-beat), stenchcoreovými  Campus Sterminii, Giuda (metallic crust) a Noia (blackened crust).

Marziona se mnou byla v Kontatto a Campus Sterminii, jinak hrála s Axis Of Desolation (crust). Masbucci byl součástí Vandamme (power violence), Lara basovala v anarchopunkových Intothebaobab a peacepunkových Gandhi Kamikaze. No a Aggio byl ve formacích Sumo (post hardcore) a Headed Nowhere (old school hardcore).

Horror Vacui


SANCTUARY.CZ: JAK UŽ JSME ZMÍNILI, V SESTAVĚ HORROR VACUI JSOU I HOLKY. U NÁS TO NENÍ ZASE AŽ TAK BĚŽNÉ, ZEJMÉNA V KAPELÁCH, KTERÉ HRAJÍ STYL JAKO VY. DOKONCE NAJDEŠ I SPOUSTU MUZIKANTŮ, KTEŘÍ JSOU PŘESVĚDČENI, ŽE „HOLKY DO KAPELY NEPATŘÍ“. JAKÁ JE TVOJE ZKUŠENOST S HOLKAMA V SESTAVĚ?

Koppa: Za svůj život jsem hrál ve spoustě kapel a většina z nich měla v sestavě holky. Nejspíš hraje muziku víc kluků než holek, ale připadá mi naprosto běžné a normální mít je v kapele. Jsem na to tak zvyklý, že v tom nevidím nic speciálního. Musím říct, že v Itálii je vlastně celkem běžné, že holky mají kapely, domlouvají koncerty, pracují ve squatech a jsou aktivní na DIY scéně. Takže tvrzení, že „holky do kapely nepatří“ považuju za mylné a neuctivé.

SANCTUARY.CZ: URČITĚ SOUHLAS. JE JASNÉ, ŽE ŽENSKÝ PRINCIP A JEHO CÍTĚNÍ MŮŽE DO KAPELY PŘINÉST NĚCO UNIKÁTNÍHO. MÁŠ STEJNOU ZKUŠENOST?

Koppa: Myslím, že cítění kohokoliv přinese do kapely něco unikátního. A také si myslím, že muži a ženy jsou stejní, takže z tohoto hlediska nepřináší holky v kapele samy o sobě něco nového. Spíš když vidím kapely složené ze samých chlapů, mám z nich pocit, že tam z hlediska rovnosti něco chybí.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME ZMÍNILI TEN PŘÍNOS JEDNOTLIVÝCH ČLENŮ. FUNGUJETE DOHROMADY JAKO KAPELA, NEBO JE TO SPÍŠ JEDEN ČLOVĚK, KTERÝ DĚLÁ VĚTŠINU A OSTATNÍ SE SPÍŠ TAK NĚJAK VEZOU?

Koppa: Všichni se pokoušíme nějak přispět životu kapely. Možná jsme já a Masbucci zatím napsali nejvíc skladeb, ale i Marziona jich pár složila a udělala spoustu aranží a textů. Já zase zařizuju všechna turné a většinu koncertů, starám se i o vydávání desek. Ale to je jasné, to je moje práce. Myslím tím doslova – živím se tím, že pronajímám dodávky kapelám a mám vydavatelství Agipunk, takže je jasné, že jsem to zrovna já, komu se lidi ozývají, když nás chtějí na koncert, rozhovor nebo naše desky.

Horror Vacui

SANCTUARY.CZ: POJĎME SE TEĎ PONOŘIT HLOUBĚJI DO VAŠÍ HUDBY. MYSLÍM, ŽE VAŠE SOUČASNÁ DESKA „RETURN OF THE EMPIRE“ JE JEDNA Z NEJZAJÍMAVĚJŠÍCH DESEK LETOŠNÍHO ROKU. PODLE MÉHO ZNÍ O NĚCO „GOTIČTĚJI“ NEZ PŘEDCHOZÍ „IN DARKNESS YOU WILL FEEL ALRIGHT“, VNÍMÁŠ TO STEJNĚ? A POKUD ANO, ČÍM SI MYSLÍŠ, ŽE TO JE?

Koppa: Díky moc za milá slova! Souhlasím s Tebou a ty důvody jsou velmi jednoduché. Zaprvé: většinu věcí na první desku jsem napsal já, protože Masbucci přišel do kapely, až když už jsme měli nějakých šest, sedm skladeb hotových (všechny moje). Já vždycky měl a budu mít rád punk rock, hardcore a crust, takže je jasné, že můj způsob psaní hudby je ovlivněný tímhle zvukem. Na začátku jsme byli vážně zvědaví, co si o nás lidi pomyslí, protože jsme chtěli hrát gothic rock, ale zněli jsme jako punkrocková kapela (když nepočítáme zpěv, který byl jediná „temná“ věc, kterou jsme měli; klidně tomu říkejte deathrockový vokál, ale v zásadě to byl prostě punk).

Naštěstí se Masbucci vložil do psaní skladeb a on má rozhodně mnohem lehčí skladatelskou ruku než já. Čili nová deska je víc gothic rock než death rock v podstatě proto, že je tu více písní, které napsal Masbucci. A taky jsme se lépe naučili, jak používat efekty, vytvářet si vlastní zvuky a tak podobně. Řekněme, že jsme se o něco zlepšili.

SANCTUARY.CZ: PROČ JSTE VLASTNĚ NOVINKU POJMENOVALI ZROVNA „RETURN OF THE EMPIRE“ – „NÁVRAT IMPÉRIA“. JE TO KOMENTÁŘ SOUČASNÝCH „MODERNÍCH IMPÍRIÍ“, NĚCO, CO SHRNUJE CELÝ KONCEPT DESKY… NEBO JSTE PROSTĚ JEN FANOUŠCI HVĚZDNÝCH VÁLEK?

Koppa: Naše první EP se jmenovalo „Can You Still See Reality?“ a na jeho B straně jsme měli skladbu nazvanou „The Fall Of The Empire“ – „Pád impéria“. Tenhle song jsme napsali roku 2011, když Berlusconiho vláda konečně ztrácela sílu a sám prezident Berlusconi měl zmizet z italské politické scény. O dva roky později se Berlusconi vrátil, takže jsme změnili text na „Return Of The Empire“. Tuhle skladbu jsme měli jenom na té B straně EPčka, ale přitom byla jednou z nejžádanějších, které po nás lidi chtěli slyšet na koncertech. Takže jsme jí překopali, tuhle zkrátili, támhle něco přidali a opatřili jí pěkným intrem ovlivněným Amebix.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME U TĚCH TEXTŮ, NEMŮŽU SE NEZEPTAT, KDO JE ONĚCH PĚT TISÍC, O KTERÝCH SE ZPÍVÁ VE SKLADBĚ „5000“?

Koppa: Song „5000“ mluví o něčem, co se jmenuje Liber Paradisus („The Book of Paradise“ – Rajská kniha, jak ve skladbě několikrát opakuju). Tahle Liber Paradisus byla kniha, která obsahovala text zákona, vydaného radou města Boloně roku 1256, jímž bylo vyhlášeno zrušení nevolnictví. Těch 5000 je počet otroků, kteří byli z tohoto stavu osvobozeni. Čili v podstatě je to skladba proti otroctví a je to jediná píseň, která je nějak spojená s městem, ve kterém žijeme.

Horror Vacui - 5000


SANCTUARY.CZ: TO JE POMĚRNĚ SILNÉ TÉMA. NEMŮŽU SE V TOMHLE PŘÍPADĚ NEZEPTAT NA SILNÉ NAPOJENÍ HORROR VACUI NA ANARCHOPUNKOVOU SCÉNU…

Koppa: Jo, na tuhle scénu patříme a i když rádi hrajeme po klubech a na gotických akcích, naše nejoblíbenější koncertní místa vždycky budou squaty a různá společenská centra. Jsme politicky uvědomělí lidé a radši hrajeme na místech, která jsou s tím spojená, než tam, kde je lidem politika úplně jedno. Horror Vacui mají některé zcela zřejmé texty, a i když jsou třeba některé šifrovanější, všechny jsou politické – i když je někdy trochu těžší se k tomu poselství dostat (jako třeba právě „5000“). Také hrajeme (nebo jsme hrávali) v anarchopunkových kapelách jako Kontatto a Intothebaobab a provozovali v Boloni squat jménem „Atlantida“.

SANCTUARY.CZ: JAK MOC MYSLÍŠ, ŽE JSOU TYHLE SCÉNY PROPOJENÉ? MÁM NA MYSLI TU TEMNOU A TU ANARCHOPUNKOVOU?

Koppa: Myslím, že v Itálii vlastně nejsou nijak spojené. Jedinými kapelami, aktivními na obou scénách, jsme my, Ivories a Dystopian Society z Florencie.

SANCTUARY.CZ: KDYŽ SE TEDY SVOU OPTIKOU DÍVÁŠ NA SOUČASNÉ DĚNÍ, JAKO HODNOTÍŠ AKTUÁLNÍ MEDIÁLNÍ HITY – „STRACH Z IMIGRANTŮ“ A „ISLÁM JAKO HROZBA“?

Koppa: Blbosti. Tahle témata vytvářejí pravicové strany, protože ztrácejí hlasy a potřebují mít o čem mluvit. A protože nemají ponětí, jak vyřešit problém třeba s nezaměstnaností, pokoušejí se zaměřit pozornost obyvatel na zvyšující se počet lidí z Afriky, kteří se pokouší uživit v Evropě. Tady v Itálii je tahle situace dost dramatická a projevuje se tu hodně rasismu. V zásadě jde o to, že většina zdejší populace jsou zasraní ignoranti a pokud je někdo ignorant, tak se všechny tyhle nemoci jako rasismus nebo populismus mohou velmi snadno uchytit – a mezi těmito parchanty se jim dobře daří.

A taky máme Vatikán, takže většina lidí chodí do kostela a podobně. A protože vás církev učí, abyste byli k ostatním lidem milí, museli si pravicoví politici najít způsob, jak přesvědčit křesťany, že tito imigranti jsou v první řadě hrozba. A z toho důvodu říkají, že islám je hrozba.  Snaží se, aby lidi uvěřili, že čím více imigrantů přijmeme, tím více muslimů bude v Itálii, takže nás budou nutit změnit náboženství, a když to nezabere, zavolají Islámský stát a ten nás všechny zabije. Kravina.

Horror Vacui


SANCTUARY.CZ: OKAY, RADŠI SE TEDY VRAŤME ZASE K HUDBĚ. ZDÁ SE, ŽE SE POSLEDNÍ DOBOU NA ITALSKÉ TEMNÉ SCÉNĚ OBJEVUJE ČÍM DÁL VÍCE ZAJÍMAVÝCH KAPEL. ČÍM SI MYSLÍŠ, ŽE TO JE?

Koppa: Vážně? Já jich zase tak moc neznám a není jich moc, které bych měl rád. Většina kapel, o kterých vím, jsou úplně jiné než my – platí si agentury, aby jim našly koncerty, žijí si normální životy, akorát se občas o víkendech obléknou jako gotici a jdou tančit nebo odehrát nějakou show. A já fakt nemám pocit, že bych s tím měl cokoliv společného. Asi je to tím, že my jsme založením pankáči, a oni ne.

Ale když jsme u těch kapel, já myslím, že nejlepší jsou Dystopian Society, Ivories, Thelema, Der Himmel Uber Berlin, Monitor, Nomotion, Der Noir, Christina Plays Viola, Spiritual Front, Spiritual Bats, The Mescaline Babies a samozřejmě jsem na někoho zapomněl…

SANCTUARY.CZ: JAKÁ JE TEDY VLASTNĚ TEMNÁ SCÉNA V ITÁLII?

Koppa: Upřímně – moc se toho tady dole neděje. Jsou tu skupinky lidí (kterým by se na punkové scéně říkalo kolektivy nebo „crews“), které něco pořádají, ale jsou dost daleko od toho, jak to děláme my. Většina místních gotiků si prostě jen o víkendech ráda zatancuje, nebo jde na nějaký koncert. Není tu moc velký a opravdový okruh lidí, jaký máme na punkové scéně, kde se pořadatelé z různých měst pokoušejí koordinovat a vzájemně si pomáhat, kdykoliv nějaká kapela vyjede na turné. Vlastně bych neřekl, že je tu vůbec nějaká aktivní gotická/deathrocková/wave scéna. Je tu prostě jen pár jednotlivců, kteří dělají koncerty, pár kapel a pár lidí, kteří chodí na koncerty. Jsou ale odloučení, ne soudržní a jednotní, jak jsme zvyklí.

Nemůžu říct, že by tu byly kluby nebo akce, které bych cítil jako „svoje“. Pokud nám někdo řekne, jedeme hrát kamkoliv, ale tady jsem se nikdy sám aktivně neptal, protože se osobně přikláním k něčemu jinému. To je také důvod, proč jsme začali dělat vlastní akce s názvem „Legion of the Dead Night“...

SANCTUARY.CZ: KDYŽ JSME TADY VYJMENOVÁVALI TY KAPELY. MOŽNÁ JE TO TROCHU DIVNÁ OTÁZKA, ALE ZNÁTE ČESKÉ DEATHROCKERY TONGUE? PTÁM SE PROTO, ŽE ZAČÁTEK VAŠÍ SKLADBY „TIME“ JE PODOBNÝ ZAČÁTKU JEJICH „STATEMENT II“, TAK JESTLI JE TO NÁHODA, NEBO JSTE TŘEBA NĚJAK V KONTAKTU…

Koppa: Ne, v životě jsem o nich neslyšel, podívám se na ně. Každopádně tenhle song je trochu podobný „Dance With Me“ od T.S.O.L. a „California Uber Alles“ od Dead Kennedys, takže jsme možná jen jak my, tak Tongue vykradli tyhle slavné songy, hehehe…


Horror Vacui - Time


SANCTUARY.CZ: JAK UŽ JSI ZMIŇOVAL, CHYSTÁTE SE TEĎ NA DALŠÍ EVROPSKÉ TURNÉ. JAK SE VÁM DAŘÍ TRÁVIT DVA AŽ TŘI TÝDNY NA CESTÁCH, NAVÍC NĚKOLIKRÁT ZA ROK? TO NEZNÍ, ŽE BYSTE MĚLI KLASICKÁ ZAMĚSTNÁNÍ, RODINY… NEBO VLASTNĚ I DOMÁCÍ MAZLÍČKY…

Koppa: Já si vlastně myslím, že nejsme na turné dost často… Normálně máme v Itálii měsíc volna. Já nemám klasickou práci, provozuji malé vydavatelství, pronajímám dodávky a mám DIY bookingovou agenturu. Celý den strávím balením desek, vyřizováním objednávek, domlouváním koncertů, údržbou svých dodávek a tak. Na tomhle „projektu“ pracujeme tři, takže když jsem na turné, mám dva další lidi, kteří pracují za mne. Tím pádem si můžu vzít volno, jak dlouho potřebuju, protože i když jsem na turné, tak vlastně pracuju.

Marziona dělá ve škole, kde má celý srpen a půlku září volno, Masbucci pracuje v restauraci a Aggio v nemocnici, takže když jedeme na turné, musí si domluvit směny s kolegy, takže je vždycky těžké uvolnit si tři týdny v kuse. Ale pokaždé se to povedlo. Lara učí soukromě, takže si může svůj čas uzpůsobit líp, než kdokoliv jiný v kapele. Domácí zvířata máme všichni, ale naštěstí máme i kamarády, kteří se nám o ně postarají, když jsme pryč. Naopak skutečnou rodinu s dětmi a tak nemá nikdo z nás a doufám, že ji nikdo z nás nikdy mít nebude…

SANCTUARY.CZ: MÁTE JEŠTĚ NĚJAKÉ DALŠÍ PROJEKTY KROMĚ HORROR VACUI, NEBO SE SOUSTŘEDÍTE ČISTĚ NA TUHLE KAPELU?

Koppa: Máme další skupiny, ne projekty. Já pořád hraju s Kontatto a brzo chci založit punkrockovou kapelu střihu 77. Marziona je také pořád v Kontatto, jinak hraje v Doxie (punkrock složený ze samých holek) a Ancient Cult, což je takový sedmdesátkový rock. Lara je v anarchopunkových Intothebaobab a také v Doxie. Aggio s Masbuccim také pracují na nějakých kapelách, ale myslím, že s nimi zatím nehráli jinde než ve zkušebně.

Horror Vacui

SANCTUARY.CZ: TOHO JE DOST. JAKÉ TEDY MÁŠ SNY PŘÍMO S HORROR VACUI?

Koppa: Aby nám nikdy nedošly nápad a abychom pořád hráli dobré věci. Milujeme to, že můžeme díky hudbě vidět svět a hrát před zaplněným klubem (bez ohledu na to, jak je velký). Víme, že nikdy nezbohatneme a nebudeme slavní, takže se nikdy nezaprodáme jen proto, abychom měli „úspěch“, protože na to nevěříme. Dokud se bavíme, jsme s tím v pohodě a jsme šťastní. Jedinou věc, kterou bych strašně rád, je mít víc peněz ze vstupů, abychom si mohli dovolit někoho, kdo nás bude po koncertech vozit, takže bych mohl v dodávce spát místo toho, abych pořád řídil…

A občas také lepší místa na spaní, protože když Ti táhne na čtyřicítku a máš spát na ledové špinavé podlaze… nepovažuji to vůči kapele za příliš zdvořilé…

JO, TO ÚPLNĚ CHÁPU… TAK JEŠTĚ PŘEDPOSLEDNÍ VĚC – JAKÉ JSOU DALŠÍ PLÁNY HORROR VACUI?

Koppa: Chystáme se na turné, pak hrajeme na dvou festivalech (Sancrosant v britském Leedsu a Semana Gotica Madrid ve Španělsku) a nějaké koncerty v Itálii. Na příští jaro už máme domluvených pár koncertů po Německu, takže se pak zase určitě vypravíme po Evropě. Už teď máme hotové tři nové skladby a hned po tomhle turné se vrhneme na psaní dalších. Takže předpovídám, že roku 2017 budeme mít novou desku. A pak by bylo skvělé se zase vrátit na turné do USA.

BUDEME DRŽET PALCE. JE NĚCO SPECIÁLNÍHO, CO BYS CHTĚL VZKÁZAT NAŠIM ČTENÁŘŮM A ČESKÉ GOTICKÉ SCÉNĚ?

Koppa: Moc rád bych vašim čtenářům řekl, aby podporovali kapely, které mají rádi tím, že budou chodit na jejich koncerty a koupí si jejich merch. Peníze jsou něco, co všichni nenávidíme, ale zároveň zoufale potřebujeme k tomu, abychom přežili. A když pak slyším, že někdo třeba nejde na koncert, protože dávají něco lepšího v televizi… to přece vůbec není rock’n’roll!

Nemáme rádi poučování nebo vštěpování názorů, chceme jen naznačit, aby lidi věřili jen v sebe a ne parchantům, kteří nám chtějí vládnout. A že nejít volit nebo bojkotovat mnohonárodnost není vždycky dobrá rada. Nepromrhejte svůj život, buďte svobodní.

Horror Vacui

mohlo by vás také zajímat

Komentáře

Super rozhovor a dobří lidé. Novou desku musím mít. Díkes!!
Já už ji máááaaam:)))

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.