Dvojrecenze Near Earth Orbit – End Of All Existence

Dvě zajímavá jména gotického rocku spojila síly v apokalypticky/sci-fi laděném projektu. To nemůžeme přejít bez povšimnutí...


Near Earth Orbit – End Of All Existence
Vydal: Solar Lodge

Pohled Ezechiel

Apokalypsa přišla nečekaně 16. března 2034 v 01:00 středoevropského času. Celé lidstvo zmizelo z povrchu během jediné hodiny, přežily jen stroje a družice na orbitě, které si budou vyměňovat informace tak dlouho, dokud jim vystačí životadárná energie. Přišli ONI (T.H.E.M – Trans Human Earth Migration), bozi a architekti světů z galaxie Nibiru, kteří se dokážou inkarnovat v jakékoliv podobě. Zbytek zkázy pak dokonala radiace a rozpínání Slunce, jehož žár vypařil veškerou vodu planety.

Těsně před koncem světa se podařilo skrze časovou smyčku z roku 2034 vyslat do našich časů varování, aby se všechny vlády světa připravily na nadcházející hrozbu. Toto je jeho znění: „Nejsme tu proto, abychom zachránili svět, jsme tu proto, abychom ho opustili!“


Že se pánové Artaud Seth a Ashley Dayour potkali ve společném projektu vlastně není nic překvapivého. Oba vedou gothicrockové kapely, které přesahují tradiční hranice žánru, a oba také sdílí lásku k okultismu a hororům. Navíc Ashleyho Whispers in the Shadow vydávají na Artaudově labelu Solar Lodge. Až doteď tedy žádné velké překvapení.

Vlastně ani fakt, že společný projekt Near Earth Orbit nebude okultně/gothicrockovým počinem, ale poctou apokalyptickému sci-fi není zase až takovým šokem. Přeci jen, Artaud i Ashley milují jak sci-fi, tak soundtracky. Překvápka nás tedy čekají až na samotném nosiči debutového konceptuálního alba „End of All Existence“. V čem?
 

NEO End of all Existence

Nechoďme kolem horké kaše a řekněme si to rovnou – pokud jste čekali zvukově propracovaný postapo/sci-fi soundtrack, jste vedle jak ta jedle. Na novince je totiž překvapivě mnoho živých nástrojů, které evokují instrumentální složení klasické kapely – Toolovitá zkreslená basa, řezavé kytary a Artaudovo vokální zaklínání. Jen ty cvakavé industriální perkuse a přelivy synťáků dávají pocit, že to není "jen" nový materiál Merciful Nuns.

Tím úplně největším překvapením NEO je ale paradoxně velmi nepřekvapivá klasická písňová struktura skladeb se slokami a refrény. Dlouhé kompozice jsou pak naopak u Setha zvykem. Naštěstí to tak ale není od začátku do konce (v tomto případě spíš od konce k začátku).

Z alba vyniká třeba zajímavý rytmický začátek skladby „The Warning“ s parádním efektem na vokálu a „Ashleyovskou“ vyhrávkou na kytaru. K tomu dobře funguje mocný explozivní refrén s tribálními výplněmi po stranách. Moc pěkně hraje i track „T.H.E.M“, který asi nejvíc připomíná to, co dělá Ashley se svými The Devil & The Universe – jen tady kolem rituálů sviští trosky družic.

Škoda jen, že v okamžiku, kdy se přidá podladěná zkreslená basa a'la Korn, hypnotická nálada pokrčí rameny a vydá se skrze červí díru zase zpět na Zem. Kvůli pár takovým prvkům a momentům je tedy těžké se i přes strašidelnou western/shoegaze vyhrávku a náruč floydovsky objímajících vesmírných synťákových proudů ponořit do hudebního kosmu skladby hlouběji.  


Near Earth Orbit – T.H.E.M.


Ostatně, zmiňovaný téměř až numetalový zvuk basy (a vlastně i figury, které hraje) s nakreslenými kytarami hází skladby typu „Observing The Sun“ až někam k bažinatým vodám sludge/doom metalu. Jiné pasáže a kusy (nebo celá „Abandoned World“) pak zase nejvíc ze všeho připomíná prostě novou desku Merciful Nuns, jen občerstvenou dalším pohledem na věc.

Na druhou stranu, najdou se i vyloženě povedené vypalovačky, jako skvěle hrnoucí indus/postpunková pumelenice „Heat Death“. Některé tracky se zase podařilo zachránit kytarou, jako třeba v „Taken“, kde otočené delaye dávají valivému tracku nějaký ten „nad-průměr-rozměr“. Zmínit zaslouží i zvukově moc pěkné posmutnělé outro „Anybody Out There“, které milovníkům zmiňovaných Tool možná náladou připomene "Message to Harry Manback“.

Máte z recenze trochu rozporuplné pocity? Není divu – přesně tak totiž novinka od Near Earth Orbit působí. Koncept sám o sobě funguje (ani nevadí, že si pánové vypůjčili větu z filmu "Interstellar"), grafika obalu, webu a traileru je promakaná, dechberoucí a bez debat sugestivní. Zdá se tedy, že kombinace zmíněných skvěle odvedených prvků a tak zajímavých jmen, jakými Ashley a Artaud bezpochyby jsou, vede k momentu „přetěšení“. K očekávání něčeho, co pohne světy. On totiž sám hudební výsledek není špatný, jen je o něco „obyčejnější“ než by člověk z toho všeho kolem čekal. I tak se tu ale dá najít dost zajímavého a strávit příjemných 36 minut.

Dodatek: V okamžiku, kdy tato recenze vychází, už pánové mluví o nové desce NEO, která by měla vyjít ještě letos. Budiž. Jen by bylo dobré ohlídat, aby nadšení muzikantů nezastřelo soudnost nad novým materiálem, což je věc, která trápí i (možná až příliš) košatou diskografii Merciful Nuns. Tak či tak bude zajímavé sledovat, kam dál se v příběhu posuneme. 

Hodnocení 70 %

Near Earth Orbit


Pohled Sudlice

Namlsaná slibným postapo konceptem, podpořeným skvěle ztvárněným webem nearearthorbit.org, očekávám začátkem letošního května něco zbrusu nového, neotřelého. Přílišná roztěkanost mi však tou dobou nedává možnost naladit se na rozjímavou strunu Artauda Setha, chytře propojenou s tepající virtuositou Ashleyho Dayoura. Teprve až zhruba dva měsíce od vydání si k debutovému albu „End Of All Existence“ nacházím cestu.

První skladba „The End“ pozvolna uvádí do tématu, Artaudův ikonický hlas za zpěvu přidušených sirén navozuje náladu onoho rána, kdy se prostě probudíte do nicu. Lépe než koncem se zkrátka začít nedá. Zničenou Zemí a bližším vesmírem nás během následující půlhodinky provede dalších šest tracků, z nichž jsem si jednoduše zamilovala „T.H.E.M.“, který má dost pozvolný, nenápadný nástup rozvinutý bicími jak vystřiženými z tvorby The Devil And The Universe – takových partů není nikdy dost. 


Near Earth Orbit – End Of All Existence (trailer)



I když by se možná mohlo zdát, že spojení dvou výrazných individualit se bude vzájemně přebíjet, opak je pravdou. Vše do sebe perfektně zapadá, ač ani jeden ze zúčastněných svůj typický rukopis nezapře. Pánové tímto spojením rozhodně neudělali chybu, neb Artaud sám nás během posledních pár let zásoboval alby Merciful Nuns s takovou kadencí, že jsme se v tom začali téměř ztrácet a leckdy i přestali dění sledovat.  

Čerstvě rozjetý projekt   Near Earth Orbit je tedy příjemným oživením a už díky tomu, že se tu spojují tvůrčí intence dvou výrazných osobností současné scény, máme pocit, že může postupně vzniknout něco opravdu silného. Proto beru debut „End Of All Existence“ zatím jen jako předehru věcí příštích, které už jsou pomalu, ale jistě odtajňovány, neboť „Trans Neptunian Objects“ z následujícího alba chytá hned na první poslech. Zbývá jen doufat, že se v tom zas neutopíme jako v Nuns.

Protentokrát si odpustím procentní hodnocení a dávám čtyři hvězdy z pěti!

Tracklist

01. The End
02. Abandoned World
03. The Warning
04. Observing The Sun
05. T.H.E.M.
06. Heat Death
07. Taken
08. Anybody Out There

NEO End of all existence

mohlo by vás také zajímat

Přidat komentář

Zadej správnou odpověď.